Closely watched trains (1966)

Miloš (Václav Neckár), cu ochii larg deschiși și privirea uimită amintind adesea de Buster Keaton, este înduioșător de mândru de noua sa uniformă de impiegat, care îi va permite “să stea pe peron și să evite munca grea”. Îndrăgostit până peste cap de o tânără conductoare drăguță de pe un tren local, Miloš cade în disperare atunci când nervozitatea îl împiedică să-și îndeplinească visul de iubire alături de ea. Modelul său este un coleg mai în vârstă, cinicul și afemeiatul Hubička (Josef Somr), care, atunci când nu e ocupat cu subminarea autorității, aleargă după orice fustă care îi iese în cale. Povestea aceasta – fie ea și narată într-un stil proaspăt și antrenant – ar părea convențională, dacă n-ar interveni cadrul în care se desfășoară evenimentele: o stație de cale ferată somnoroasă, izolată, din timpul ultimilor ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Războiul, prezent dintotdeauna, deși inițial aproape complet ignorat, ajunge treptat să umbrească întâmplările zilnice, complicând și făcând mai tragică soarta lui Miloš.

Abordând această perioadă (descrisă de obicei în filmele mai vechi drept o epocă de lupte eroice împotriva ocupației germane) dintr-o perspectivă oblică, ironică, Menzel a intenționat să deconstruiască mitul eroic al războiului. “Trenuri bine păzite” nu ne prezintă eroi: Hubička, de pildă, este mult mai interesat de cuceririle sale amoroase decât de ajutorul pe care îl poate da Rezistenței, iar Miloš se implică în susținerea cauzei mai mult din întâmplare. La fel, nimeni nu e demonizat: un grup de soldați germani, privind cu nostalgie cârdul de infirmiere drăguțe dintr-un tren special, nu par niște monștri fasciști aroganți, ci niște băieți rătăciți, măcinați de dorul de casă, în timp ce colaboraționistul, consilierul Zednicek (Vlastimil Brodský), e mai degrabă prost decât viclean, și Menzel îi acompaniază apariția pe ecran cu o muzică pompoasă care ridiculizează pretențiile sale de iubitor al lui Wagner. O privire cu coada ochiului la dominația sovietică a Cehoslovaciei nu devine nici o clipă insistentă, dar trebuie să fi fost remarcată de public la vremea respectivă. Spiritul “Bravului soldat Švejk”, întruchipare a geniului ceh, – contestarea autorității cu un zâmbet și insolența cam neroadă – plutește deasupra filmului, foarte vizibil, de pildă, pe chipurile impenetrabile cu care personalul gării răspunde la explicația lui Zednicek cum că marea retragere a armatelor Wehrmachtului este de fapt o tactică magistrală de a-și asigura victoria.

Closely watched trains (1966) online subtitrat in Limba Romana. Server 1.


Closely watched trains (1966) online subtitrat in Limba Romana. Server 2.


Closely watched trains (1966) online subtitrat in Limba Romana. Server 3.

Tag-uri: filme 1966, Bohumil Hrabal, filme drama, filme vechi, Josef Somr, filme comedie, filme razboi, Jirí Menzel, filme oscar, filme europene
529
Total comentarii : 0
Nume *:
Email *:
Cod *: